Edukativni portal o Europskoj uniji za učenike i nastavnike!

Euro

Službena valuta Europske unije se naziva Euro (€). Uvođenje eura kao zajedničke valute članica Europske unije započelo je 1. siječnja 2002. godine, međutim želja za stvaranjem jedinstvene europske valute je znatno dulja i počela se je javljati šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.  Brigu tj. odgovornost za stabilnost eura preuzela je Europska središnja banka koja je osnovana 1998., a središte joj je u njemačkom gradu Frankfurtu.  Godine 1988. Europsko vijeće odlučilo je postupno stvoriti ekonomsku i monetarnu uniju (EMU). Ostvarivanje ovog projekta temeljilo se na Delorsovom izvješću koje je stvaranje ekonomske i monetarne unije temeljilo na tri koraka.

Prva faza je započela 1. srpnja 1990. U ovoj fazi je uvedena potpuna sloboda kretanja kapitala među zemljama članica Zajednice. Druga faza je započela 1. siječnja 1994. koja je obuhvaćala osnivanje Europskog monetarnog instituta (EMI). Jedna od glavnih zadaća osnovanog instituta je bila "obaviti pripreme potrebne za osnivanje Europskog sustava središnjih banaka (ESSB), provođenje jedinstvene monetarne politike i stvaranje jedinstvene valute u trećoj fazi“.

Konačna treća faza započela je 1. siječnja 1999. a podrazumijevala je „provođenje jedinstvene monetarne politike u okviru Europskog sustava središnjih banaka“ i uvođenje eura.  Euro je zaista uveden 1. siječnja 1999. godine međutim bio je „nevidljiva” valuta koja se upotrebljavala samo za računovodstvene potrebe i elektronička plaćanja. Kovanice i novčanice puštene su u promet 1. siječnja 2002. te je u 12 zemalja EU-a izvršena najveća zamjena valuta u povijesti.

Zanimljivo je za spomenuti kako države članice EU-a ponekad mogu dogovoriti izuzeće od bilo kojeg zakonodavnog akta ili ugovora Europske unije i ne sudjelovati u određenim područjima politike. Izuzeće od uvođenja jedinstvene valute vrijedi za Dansku.

Službena valuta Europske unije se naziva Euro (€). Uvođenje eura kao zajedničke valute članica Europske unije započelo je 1. siječnja 2002. godine, međutim želja za stvaranjem jedinstvene europske valute je znatno dulja i počela se javljati šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.  Brigu tj. odgovornost za stabilnost eura preuzela je Europska  središnja banka koja je osnovana 1998., a središte joj je u njemačkom gradu Frankfurtu. 

Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska

Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Švedska

Kosovo i Crna Gora